Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

Riga

   

Lettlands huvudstad Riga är den största av baltstaternas med nästan en miljon invånare. Staden är känd för att vara vacker och tidlös, och ligger beläget bredvid floden Daugava och Östersjökusten.

Gamla Stan

Riga visar tydliga spår från sin historia då staden byggdes på 1200 talet tack vare att många byggnader är bevarande sen den tiden. Exempel på detta finns i stadens pärla Gamla Stan vars mark av kullerstenar och frånvaro av biltrafik gör intrycket av förr ännu starkare. Kraftfulla murar från 1200-talet möter här spår från Hansans glanstid, allt detta i ett myller av mysiga caféer, restauranger och historiska sevärdheter som kyrkor, museer och gallerier. År 2001 firande Riga 800 års jubileum.

Moderna Riga

I den nyare delen av Riga består till den största delen av 1800-tals byggnader. Här finns många hus i Jugend stil och dessa har fullt av fina utsmyckningar och snirkliga torn. Just dessa jugendbyggnader har faktiskt Riga flest av i hela Europa. Här gömmer sig det nya internationella i Riga, med restauranger, barer, kasinon, discon och nattklubbar. Lettland tar snabbt igen allt de har missat genom åren och det resulterar i ett sprudlande nattliv, känt som det mest bullrande av baltstäderna.
Shoppingen är koncentrerad till stadskärnan och bjuder på ett stort utbud av köpcentrum med en mängd affärer.
Rigas befolkning består faktiskt bara till hälften av letter, och detta gör även staden till en mångkulturell metropol. Riga brukar beskrivas som en blandning av öst och väst och det är kanske just den blandningen som är det mest spännande med staden.

Några sevärdheter

Den vackra St. Peterskyrkan är en populär sevärdhet med sitt läge mitt i vackra gamla stan. Tornet på den vackra gamla kyrkan är 123 m högt och populärt att åka upp med hiss i. Från marken ser tornet smalt ut men när man väl kommer upp finns det plats för många att stå och avnjuta den vackra utsikten. Andra byggnader som är kända för sina utsiktsplatser är tv-tornet söder om centrum och Hotel Latvija som med sin skybar på 26:e våningen är mycket populär.

Rigas 26 m höga kruttorn har förutom krutlaget fungerat som fängelse och tortyrkammare. Tornet har flera gånger blivit bombat, bl a. av svenskar, men har varje gång byggts upp igen. Spår från detta kan man se på flera ställen på tornet då det finns kanonkulor fastkilade här och där i tornets gamla murar.

För den som är intresserad av lettlands svåra år som medlem i Sovjetunionen finns Ockupationsmuseet som skildrar just denna tid. Museet har gratis inträde och ligger beläget i Gamla Stan. Det ger en bra bild om vad som försiggick i vårat grannland under Stalins styre, förintelsen och sedan Stalin igen. Judeutrotelse, avrättningar och förstörelse skildras noggrant.

Om man känner för att göra en utflykt några mil utanför Riga är Rundale slottet ett utmärkt resmål. Det ligger beläget söder om Riga, nära staden Bauska. Slottet är mycket vackert och byggt i barockstil. Det byggdes som sommarbostad åt hertigen av Kurland och har en magnifikt bevarad inredning. Det är öppet året runt.

Marknaden centraltirgus ligger nere vid floden alldeles bredvid Gamla stan och nära centralstationen. Den ligger i fem vackra creméfärgade hangarer som byggdes för zeppelinartrafik under mellankrigsåren och var på den tiden Europas modernaste marknad. Idag kan du finna det mesta till billiga priser i de olika stånden.