Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

 

Jurmala - Lettlands Riviera

   

Njut av sol, bad och SPA

Kuststaden Jurmala är Lettlands populäraste semesterort och kallas för den baltiska Rivieran. Inte så konstigt det för de ändlösa via stränderna, det blåa vattnet och de friska vindarna ger direkt associationer åt syd. Jurmala har perfekt läge då det ligger endast 25 km från centrala Riga, och 15 km från flygplatsen.

Hit kommer man för att fira smekmånad, bo på spahotell, eller kanske bara slappa vid stranden med en drink i ena handen. Jurmala är stället dit nyrika Rigabor och ryska semesterfirare med feta plånböcker alltid har kommit, varav gatorna kryllar av finare bilar med tonade rutor. Men Jurmala är inte längre en badort enbart för de rika. Det finns en mängd nyöppnade privatägda pensionat för den lite billigare resan. Och antalet västeuropéer som kommer hit ökar hela tiden. Staden är känd för sitt milda klimat, havet och den hälsosamma luften, sin välgörande lera och sitt fräscha mineralvatten.

Jurmala består av en två mil lång sandstrand kantat av en rad semesterorter. En kortare sexfilig motorväg som ligger här kallades under Sovjetunionen för ”10 minuter i Amerika” eftersom det var hit filmteam åkte och spelade in scener som skulle föreställa USA.

Historia

Folk har kommit till Jurmala för att semestra under nästan 200 år. Men det blev inte riktigt stort förrän en järnvägslinje från Riga byggdes. Innan första världskriget anlände 40 tåg om dagen och stränderna fylldes av över 10 000 nya badgäster.
Det var under dessa år och framåt som ortens vackra bebyggelse av trähus i samma Jugendstil som de i Riga växte fram. Många av dessa byggnader finns bevarande men en del har fått ge plats åt Sovjetunionens betongkomplex.

Fest & Avslappning

Varje region här har sin egen karaktär. Atmosfären i Majori och Bulduri är händelserik och nöjesfylld. Hit åker ungdomar och vuxna för att roa sig, och här ligger även flera spahotell och vanliga hotell. Hit åker folk både för att fira och för att bara slappna av.