Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

 

Haapsalu en medeltida pärla

   

Haapsalu

Staden Haapsalu ligger i en vik alldeles vid Estlands kust. Den stora vattenmängden i staden har gjort att staden har kommit att kallas Nordens Venedig. Den äldre delen av Haapsalu är just byggd på mark som för några hundra år sedan bestod av hundratals öar.

Haapsalu är en industristad med 12000 invånare. Staden olik andra städer på det sättet att den inte är "rund" utan avlång. Huvudgatan är flera kilometer och bor man i ena kanten av den och ska till andra verkar staden mycket större än den är.

De pittoreska husen är i trä och kvarlevor från i början av förra seklet, men man kan även se spår från Sovjettiden med sina kvatratiska kala hyreshus som utelämnats från utomvändig renovering helt. Staden är tyst och lugn, men under sommarhalvåret besöks den flitigt av turister.
Stadens största industri är textil och bla. kommer svenska postens arbetskläder härifrån.

 

 

     

Biskopsborgen och dess kyrka

Det var år 1279 när stadens Domkyrka var byggd och byggandet att en Biskopsborg var igång som orten Haapsalu upphöjdes till att bli en stad. Haapsalu var under trehundra år centrum för länets biskop, Hermann I, och därav namnet på borgen.
Minns ni Astrid Lindgrens bok och film om Ronja Rövardotter? Borgen som Ronja bodde i är en kopia av biskopsborgen i Haapsalu, vilket beror på att Astrid Lindgrens illutratör Ilon Wikland var just från Estland. Borgen ligger på en kulle och kan ses på långt håll. Efter plundringståg och bränder är borgen till en viss del i ruiner och idag är den stadens populäraste turistattraktion.

Inne på borggården ligger Nord-Europas största enskeppiga kyrka. Denna kyrka har ett eget spöke. Varje år i augusti under en fullmånenatt visar sig en kvinnogestalt i ett av kyrkans fönster. Hon kallas "Vita damen", och enligt legenden så var hon en ung flicka som klädde ut sig till körpojke för att kunna träffa sin älskade inne på borgområdet, då kvinnor inte fick vistas där. När lagbrottet upptäcktes murades den unga flickan in levande i ett av kappellets väggar. Sedan dess visar hon sig en gång om året i kyrkans fönster som ett tecken på den odödliga kärleken.

När det Livländska kriget slutade (1558-1583) var det slut på biskoparnas tid i Haapsalu. 1625 såldes borgen, staden och dess omgivningar av svenska kungen Gustav II Adolf till den svenska greven Jakob De La Gardie.


SPA i Haapsalu

 


Haapsalu har flera stycken SPA hotel och har en lång historia bakom sig som kurort. Tack vare läget vid havet, de friska havsvindarna och tillgången till den speciella läkande gyttjan har folk kommit hit för rehabilitering och SPA i århundrande. Den var bland annat favorit resmålet för ryska tsarer.

Gyttjans läkande effekt upptäcktes i början av 1900-talet men det första gyttjebadet i staden öppnades redan 1825 och blev snabbt mycket populärt!
Idag är det inte bara gyttjebehandlingar som är populära. Olika sorters massage, saltkammare, olika laser och elektronikbehandlingar samt skönthetsbehandlingar är minst lika vanligt bland besökare. Läs om ett av Haapsalus SPA hotel Fra Mare här...

Staden är även känt för Haapsalu Neurological Rehabilitation Center som ger människor med rörelsehandikapp och neurologiska sjukdomar en chans att rehabilitera sig. Många av patienterna har drabbats av hjärtblödning vilket minskat deras rörelseförmåga. Det kostar en del att ta in på Centret men man menar att handikappade och rörelsehindrade är välkomna att bo där vid besök i staden eftersom hela byggnaden är handikappsanpassad.