Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

 

Tallinns sevärdheter

   

Så vilka är de mest typiska turistattraktionerna i Tartu?

Rådhuset är designat av tyska arkitekten Johann Walter och är därmed i tysk ”palatsanda”. Dagens Rådhus är den tredje som uppförts på samma plats då de tidigare har förstörts i bränder. På 1800-talet användes byggnadens olika källareutrymmen som fängelse, där de värsta fångarna satt isolerade. I de två övre våningarna fanns borgmästarens kontor, rättssalar och rådhusets stora sal där rådet höll till. Klockan tolv och klockan sex spelar Rådhusets klocktorn tonerna av Raimond Valgre’s ”March of Tartu”.

Rådhusplatsen finns också De kyssande studenternas fontän skulpterad av Mati Karmin med hjälp av arkitekten Tiit Trummal, sedan september 1998. Statyn i fontänen som består av ett kärleksfullt par under ett paraply, har kommit att bli en symbol för Tartu. Stadens höga antal av studenter gör att ett monument för att förmedla känslan av vår och ungdom i en mycket attraherande gestaltningsform snabbt blivit representativ för staden.

 

 

 

Nära rådhusplatsen ligger den annorlunda byggnaden Lutande huset. Denna tillhörde från början en rysk general vid namn Barclay de Tolly’s familj som bland annat var känd för sin roll under Napoleons krig. Huset har genom åren fått märkbar lutning och därav namnet. Denna lutning har orsakats genom att grundvattennivån har sjunkit vilket gjort att husets ena ände gjort desamma. Idag är det lutande huset hem åt Art Museum of Tartu där man kan se över 21000 konstverk. Ett besök här kan ge dig en bra uppfattning om estnisk konst.

Domkatedralens ruiner kan du finna på toppen av Domberget. Denna katedral är ett minne av den tid då Tartu var hemmet för regionens biskop. Man började bygga katedralen i slutet av 1200-talet, men bara kort efter att bygget var färdigt ödelades den ståtliga byggnaden i en brand på midsommar 1624. År 1807 blev körsektionen i Katedralen ombyggd till Universitets bibliotek, vilket flyttades 1982 för att göra plats åt University History Museum.

 

 

Nedanför Domberget stöter du på de två Änglabroarna och är dedikerad till den första rektorn på Tartu University, Georg Parrot, vems slagord står skrivna på bron närmast Domberget. Bron byggdes 1836-1838 och man tror att den har fått namnet efter de estniska orden inglise sild (engelsk bro). Detta tack vare den omgivande Dome Hill park som byggts i typisk engelsk stil.
En bit bort ligger Djävulsbron. Denna byggdes 1913 för att fira minnet av 300 år jubileet av den Romanoviska dynastin. Denna bron är dedikerad kejsare Alexander I.

 
Det legendariska Observatoriet byggde arkitekten Johann Krause i Tartu i början av 1800-talet. Dess första chef var den kända astronomen Friedrich Struwe som under sin tid i observatoriet (1820-1839) utrustade det med det största linsteleskopet i världen, vid namn the Frauenhofer refractor.
AHHAA Science Center, som varje sommar arrangerar utställningar och underhållning, har använt Observatoriet sedan år 2000.

   

Wilde Irish Pub and Café ligger i ett gammalt 1800-tals tryckeri tidigare ägd av förläggaren Peter Wilde. Statyn av två gentlemän framför caféet gestaltar ett fantasimöte mellan den estniska författaren Eduard Wilde och den samtida författaren Oscar Wilde från Irland.