Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

 

Tartu - universitetsstaden

  Aktiviteter och servärdheter i Tartu
En liten bit in i Estlands finns landets näst största stad Tartu. Denna stad räknas ofta som hjärtat i landets intellektuella och kulturella liv, med det svenskgrundade Universitet (som är Sveriges näst äldsta) i spetsen. Tartu är även fullt med fina museer och teatrar och staden har många spännande historier att berätta.

Hela 40 % av Estlands studenter bor och läser i Tartu. Detta gör såklart en stor del av atmosfären i stan, där man ofta finner studenter sittandes och filosofera över en kaffe eller öl på stadens uteställen. Känner du själv för att koppla av efter rundturen finns det gott om mysiga caféer och barer att välja på, där du också har chansen att uppleva den speciella Tartu-andan (Tartu vaim), som esterna själv kallar den.

Tartu har ca 100,000 invånare och ligger belägen mellan två stora sjöar – Peipsi järv och Võrtsjärv. Genom stan flyter även den magnifika floden Emajõgi (Modersfloden).

 

Studier och teknologi

I Tartus kärna finns respekterade Tartu University, som är den stora andledningen till att staden hamnat på världskartan. Universitetet har gjort att staden blivit en metropol för de estniska studenterna. Uppskattning från andra länder har även vunnits inom fält som laser optik, bio-, gen och miljöbetingad teknologi, och finsk-ugriska studier.
Flera framstående vetenskapsmän har arbetat i Tartu. Inte så förvånande kanske med tanke på att forskningsavdelningarna på de två universiteten, Estniska Biocentret, Jordbruksbiocentret, Tõravere Observatoriet, och Estlands Litteratur Museum med sitt kända folklorearkiv alla är belägna i och runt omkring Tartu. Med andra ord är Tartu en stad som kommit en bra bit i forskande av modern teknologi, vetenskap och medicin.

 

 

Kommunikationer

Området kring Tartu har ett bra nätverk av vägar och busslinjer, vilket underlättar för resor. Det finns också järnvägsförbindelser med Tallinn och Riga, och dessutom en flygplats – Ülenurme – nära staden Tartu. Eftersom det är så korta avstånd (bara två timmars bilfärd till Tallinn) är det tåg eller buss man tar om man reser till och från Tartu.

 

 

Kultur och sport

Studentstaden är även platsen som är rik på sport, kulturevenemang och andra sevärdheter. Här finns t.ex. Estlands äldsta teater, Vanemuine, som fortfarande uppför musikaler och dramaförställningar. Här finns också en ny och modern konserthall som används flitigt under festival och musikevenemang i stan. För den kulturintresserade innehåller staden inte mindre än 30 museum och konstgallerier.
Något som kännetecknar staden är även de återkommande studentfestivalerna med sitt färgglada firande. Dessa hålls två gånger per år.
Det mest välkända sportarrangemanget som hålls i Tartu är Tartu Ski Marathon som är en del av Worldloppet serien. Det finns även stora lokala evenemang Tartu Bicycle race och Tartu Autumn Race.