Egen buss
Hotel
Tallinn
Riga
Vilnius
Aktiviteter
  Guidning
Studiebesök
Restauranger
Spa
Att ta sig runt
Kul & Kuriosa
 
   
 
 

Saaremaa - Estlands svar på Gotland

   

Estlands största ö

Den estniska ön Saaremaa (Ösel på svenska) är den näst största ön i det Baltiska Havet. Ön huvudstad heter Kuressaare och ligger alldeles vid kusten. Öns SPAhotell Meri, Rüütli, Valss och GeorgOts (GOspa)ligger några kilometer utanför centrala Kuressaare.
Många har jämfört Saaremaa med Gotland, och det kan nog stämma på många sätt. Ön har behållit sin medeltida känsla och sina vackra naturområden och känns inte speciellt exploaterad av den moderna framfarten i Estland. Den viktigaste turistattraktionen i Kuressaare är den otroligt välbevarade Biskopsborgen (Episcopal Castle).

Härlig ö-tmosfär

Idag är staden mest känd som rekreationsort, med sin vackra natur och friska havsluft har människor i flera decennier rest hit för att må bättre. Ön är känd för sin speciella lera med läkande krafter.
Enar, väderkvarnar och det lokala hembryggda ölet har blivit symboler för Saaremaa.
Något som man märker på Saaremaa är lugnet över ön. Det faktum att ön har behållit sin unika stil har nog mycket att göra med den isolering som stadens plats medför. Stenmurar och halmtak på husen och vackra nationaldräkter och sjungande dialekt hos invånarna ger ön en härlig atmosfär.

Saaremaas historia

Kuressaare förklarade som stad 1563 av Hertig Magnus, bror till den danska kung Fredrik II. Trots att staden har växt sedan den kom till är den fortfarande så liten att en stadsvandring inte är en stor ansträngning.

Ön Saaremaa har varit bebodd i ungefär 8000 år. Den gamla kampen för frihet avslutades år 1227 när tyska och danskar pionjärer ockuperade ön. Den tyska ockupationen varade till 1557 då ön såldes till den danska kungen. Mellan år 1645-1710 var det Sverige som hade makten över ön. Under kriget i Norden blev Saaremaa sedan erövrat av Peter I, tsar i Ryssland. Under första och andra världskriget härjade många slag på ön.

Transport till ön

Om man skall ta sig från ett annat land till ön sker detta oftast via Tallinn, där man kan ta en buss som går flera gånger varje dag till Kuressaare. Det går även att flyga till Kuressaare, både från Tallinn och från Stockholm men det är mycket ovanligt att man som turist tar sig dit på det sättet.

För att ta sig till Saaremaa måste man ta en bil- och passagerarfärja som pendlar fram och tillbaka mellan Virtsuporten och Kuivastu (en gång i timman på sommarhalvåret, en gång varannan timma vinterhalvåret).
Båtresan tar ungefär en halvtimma och det kan vara bra att förboka bilplats på båten under det populäraste avgångarna, som fredag eftermiddag till ön och söndag eftermiddag från ön. Sammanlagt tar en bussresa från Tallinn till Kuressaare ungefär fyra timmar.

OBS! Det är billigare att ta bussen till Saaremaa och hyra bil där än att hyra bil på fastlandet och köra ner till Saaremaa